فهرست مطالب
Toggleبرای فعالان حوزه ارزهای دیجیتال، همیشه خطر وقوع جنگ یک موضوع جدی بوده است. جنگ به صورت بالقوه میتواند در صنایع و بازارهای مختلفی تاثیرگذار باشد و همه افرادی که در حوزه کریپتوکارنسی یا همان رمز ارزها فعال هستند هم این سوال را میپرسند که آیا در صورت وقوع جنگ ما ضرر میکنیم یا میتوان روی کسب سود حساب کرد؟
به صورت خلاصه باید گفت که تاثیر جنگ بر ارز دیجیتال میتواند بنا به دلایل مختلف منفی باشد. در این مقاله دلایل این امر را توضیح میدهیم، چراکه به صورت کلی بررسی تاثیر جنگ بر قیمت بیت کوین و ارزهای دیجیتال یک مقوله پیچیده است و باید جوانب مختلفی از آن را در نظر گرفت.
جنگ چگونه روی قیمت ارز دیجیتال تاثیر می گذارد؟
رد پای تاثیر جنگ بر روی قیمت ارز دیجیتال را میتوان در بخشهای مختلفی مشاهده کرد. ابتدا بد نیست به این نکته اشاره کنیم که جنگ به عنوان یک پدیده ناراحتکننده و بسیار زیانبار، میتواند تا حد زیادی بازار و اقتصاد سنتی را هم دستخوش تغییر کند که این مسئله بدون شک روی پولی که افراد میتوانند در بازار کریپتو سرمایهگذاری کنند، اثرگذار خواهد بود.
از تعطیلی صنایع و کارخانهها گرفته تا فروشگاهها و بازارها، همگی میتوانند در شرایط جنگی روی اقتصاد تاثیر بگذارند و اقتصاد و وضعیت آن نیز مستقیما روی بازار بیت کوین و ارزهای دیجیتال اثرگذارند.
با این حال، به جز بحث بازارهای سنتی و اقتصادی، باید در نظر گرفت که شرایط جنگی بر روی فاکتورهای مهم دیگری هم تاثیر میگذارد که آن فاکتورها میتوانند نقش به سزایی در منفی شدن اوضاع ارزهای دیجیتال ایفا کنند. به طور خلاصه تاثیر جنگ بر ارز دیجیتال به شرح زیر است:
- ایجاد عدم قطعیت و عدم اعتماد در بازار (تاثیر منفی)
- خروج سرمایه از کریپتو و پناه بردن به دارایی های امن (تاثیر منفی)
- تغییرات در سیاست های پولی و مالی توسط دولت ها (تاثیر منفی)
- دور زدن تحریم ها با ارز دیجیتال (تاثیر مثبت)
1- ایجاد عدم قطعیت و عدم اعتماد در بازار
یکی از اولین اثراتی که شرایط جنگی بر جای میگذارد، بحث ایجاد حس نگرانی و عدم اعتماد به آینده در سرمایهگذاران است. وقتی خریداران در مورد زمان اتمام جنگ اطلاعی نداشته باشند یا نتوانند میزان خسارات و جدی بودن آن را پیشبینی کنند، طبیعتا میل خود را به سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال هم از دست میدهند. بنابراین، میتوان گفت اثر جنگ بر بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال از این حیث منفی است.
2- خروج سرمایه از کریپتو و پناه بردن به دارایی های امن
گفتیم که ذات جنگ غیر قابل پیشبینی است و همین مسئله، میتواند شک و تردیدهای زیادی را در دل سرمایهگذاران ایجاد کند. یکی دیگر از اثرات منفی جنگ بر روی بازار ارزهای دیجیتال، بحث تلاش سرمایهگذاران برای خارج کردن سرمایه از بازار کریپتو و پناه بردن به داراییهای امن است. در واقع، خیلی از افراد در فضای جنگزده، به دنبال این میروند که پول خود را به سرمایههای امنی مثل دلار آمریکا و طلا تبدیل کنند؛ این مسئله را در طی تاریخ به وفور دیدهایم. این یعنی بدون شک افرادی نیز پول خود را از ارزهای دیجیتال خارج میکنند تا به سمت داراییهای امنی که به آنها اشاره کردیم بروند.
3- تغییرات در سیاست های پولی و مالی توسط دولت ها
یکی دیگر از مباحث مربوط به دنیای رمز ارزها در دوران جنگ، بحث تغییرات در قوانین و سیاستها است. همیشه امکان تغییر موضع کشورها در مورد ارزهای دیجیتال در هنگام جنگ وجود دارد و این مسئلهای است که میتواند موجب نگرانی سرمایهگذاران شود. همچنین، یکی دیگر از مسائل شایع در دوران جنگ، تلاش دولتها برای چاپ پول بیشتر است که این به قیمت افزایش تورم انجام میپذیرد. افزایش تورم یعنی کاهش سرمایه موجود سرمایهگذاران برای ورود به بازار ارزهای دیجیتال.
4- دور زدن تحریم ها با ارز دیجیتال
در کنار تمامی نکات منفی که در مورد وضعیت ارزهای دیجیتال در دوران جنگ گفتیم، نباید از یاد برد که این ارزها یک راه مورد استفاده برای دور زدن تحریمها به شمار میآیند. به دلیل ذات محرمانه بودن ارزهای دیجیتال و حفظ حریم خصوصی، استفاده از ارزهای دیجیتال برای دور زدن تحریم یک روش متداول به شمار میآید که این قضیه به جای اثر منفی، میتواند با خود اثر مثبت روی بازار ارزهای دیجیتال و بیت کوین به همراه داشته باشد؛ چرا که سرمایهای وارد بازار میشود و میتواند جانی به وضعیت بازار بدهد.
چه جنگ هایی روی بازار کریپتو اثر گذاشتند؟
در طی سالهای اخیر، جنگهای مختلفی بودهاند که بر بازار ارزهای دیجیتال تاثیر گذاشتهاند. این تاثیرها، چه کوتاه مدت و مقطعی و چه بلندمدتتر، ایده خوبی به ما از احتمال تاثیر دوباره جنگ بر روی بازار ارزهای دیجیتال میدهند. شایان ذکر است که شدت یک جنگ و طول آن دو عامل اساسی در میزان تاثیر آن بر اقتصاد و بازار کریپتوکارنسی هستند. در ادامه به دو مورد از این جنگها اشاره میکنیم:
تاثیر جنگ روسیه و اوکراین بر بازار کریپتو
بدون شک مهمترین جنگی که توانست بر بازار ارزهای دیجیتال اثرگذار باشد، جنگ بین روسیه و اوکراین بود که البته این جنگ هنوز هم ادامه دارد؛ اما بیشترین اثر آن را باید در دوران ابتدایی این جنگ جستجو کرد. حالا که این جنگ وارد مراحل فرسایشی خود شده، تحقیقاتی جدی روی روزهای ابتدایی و افزایشی این جنگ انجام پذیرفته که نشان میدهد تاثیر این جنگ روی بیت کوین قابل توجه بوده است، به این شکل که هر ۱ درصد پیشرفت در این جنگ، منجر به سقوط ۰.۲ درصدی حجم معاملات بیت کوین شده است.
تاثیر جنگ چین و تایوان بر بازار کریپتو
جنگ چین و تایوان مثل جنگ روسیه و اوکراین به شکلی جدی و علنی پیگیری نمیشود و سالهاست که زمزمههای مختلفی در مورد آن به گوش میرسد و تهدیدها و اخبار گوناگونی در موردش وجود دارد. ولی در صورت جدیتر شدن اوضاع میتواند تاثیر زیادی بر بازار بگذارد چراکه هر دو کشور از جمله پیشروهای عرصه ارزهای دیجیتال هستند و اتفاقات گوناگونی در بازار ممکن است رخ دهد. تا لحظه نگارش این مقاله، هنوز اثر خیلی خاص و جدی این کشمکشها بر بازار ارزهای دیجیتال دیده نشده ولی کاملا امکان تغییر معادلات وجود دارد.
جمع بندی؛ تاثیر جنگ بر بازار کریپتو
جنگ یک پدیده ناگوار است و در سطوح مختلف زندگی انسانها را تحت تاثیر منفی خود قرار میدهد. بازار ارزهای دیجیتال هم از این قاعده مستثنی نیست و به صورت کلی میتوان گفت که تاثیر جنگ بر قیمت بیت کوین و قیمت ارزهای دیجیتال منفی است. با این حال، فاکتورهای مختلفی از جمله ایجاد عدم قطعیت در بازار، خروج سرمایه از کریپتو و تغییر سیاست های پولی دولت ها در این بحث دخیل هستند.
از سوی دیگر، جنگها هم از لحاظ مدت و شدت به دستههای مختلفی تقسیم میشوند و تمام آنها تاثیر یکسانی بر بازار بیت کوین ندارند. در پایان، امیدواریم که بدون وقوع جنگ و استرسهای ناشی از آن، بتوانید به معاملات خود در بازار ارزهای دیجیتال بپردازید و برنامههای خود را در این بازار پویا و جذاب پیادهسازی کنید.