فهرست مطالب
Toggleسولانا یکی از رمز ارزهای محبوب و پر حرف و حدیث این روزها به شمار میآید و با توجه به جذب افراد جدید به این پروژه به شکلی روزانه، تقاضا برای دانستن بیشتر در مورد آن هم بالاتر و بالاتر رفته است. البته، در مورد اطلاعاتی فراتر از سوالاتی از قبیل سولانا چیست؟ حرف میزنیم. یکی از راههای معمول برای سنجیدن اهمیت یک پروژه کریپتو، آشنایی با خالق یا همان بنیانگذار آن رمز ارز است. اگر به دنبال دانستن اطلاعات بیشتر در مورد خالق سولانا هستید، در این مقاله به شکلی مفصل زندگی او و فراز و نشیبهایی که در حین راهاندازی و پرورش پروژه سولانا داشته را زیر ذرهبین خواهیم برد تا اطلاعات جالبی از این شخص و سولانا به دست بیاورید.
آناتولی یاکوونکو خالق سولانا
نام بنیانگذار سولانا، آناتولی یاکوونکو است. همانطور که از نام این شخص پیداست، اصالت او به روسیه برمیگردد. به طور دقیقتر البته، یاکوونکو متولد دهه ۸۰ میلادی در شوروی سابق است. آناتولی یاکوونکو یکی از چهرههای سرشناس دنیای بلاکچین در جهان است و او را به خاطر خلق یکی از سریعترین و قابل مقیاسترین رمز ارزها یعنی سولانا میشناسند. پلتفرم سولانا که برای اپلیکیشنها و رمز ارزهای غیرمتمرکز طراحی شده، به خاطر خروجی بالا، تراکنشهای کمکارمزد و ارائه یک اکوسیستم قوی شناخته میشود. ماجرایی که آناتولی یاکوونکو برای ساخت سولانا طی کرده و او را از یک مهندس سیستمی ساده تبدیل به یک چهره تاثیرگذار در حوزه بلاکچین کرده، داستانی جذاب، پر فراز و نشیب و البته سرشار از درسهای آموزنده است.
گفتیم که یاکوونکو در دهه ۸۰ میلادی در شوروی به دنیا آمده است. در حالی که بسیاری از ابعاد دوران کودکی او ناشناخته و مرموز باقی مانده، چیزی که بارها توسط او تائید شده این است که در محیطی رشد پیدا کرده که از لحاظ تکنولوژی سطح بالایی داشته و به همین خاطر نسبت به ورود به عرصه تکنولوژی و تبدیل شدن به یک مهندس، علاقهمند بوده است. بعد از فروپاشی شوروی سابق، اروپای شرقی دستخوش تغییراتی شد و کشورهای مختلفی به استقلال رسیدند. یکی از این کشورها، اوکراین است که گفته میشود یاکوونکو نیز دوران کودکی خود را در این کشور سپری کرده است. کشورهایی مثل اوکراین، به سمت صنایع بینالمللی کوچ کردند و این فرصت جالبی را برای افراد علاقهمند به تکنولوژی مثل یاکوونکو ایجاد کرد. شاید حتی بتوان گفت که همین اتفاقات بود که دست به دست هم داد تا یاکوونکو به سمت مهندس شدن برود.
یاکوونکو تحصیلات خود را در سطح دانشگاهی نیز پیش برد و به این منظور به ایالات متحده آمریکا رفت، جایی که با حضور در دانشگاهی در ایالت ایلینوی یعنی دانشگاه اربانا شمپین، او وارد رشته مهندسی کامپیوتر شد. وقتی که در حال تحصیل بود، مهارتهای مختلف خود به خصوص در زمینه شبکه و سیستمهای توزیع را ارتقا داد. این مهارتها نقش مهمی در ورود او به عرصه بلاکچین ایفا کردند. او توانست در رشته مهندسی کامپیوتر فارغالتحصیل شود که این ورود او به دنیای رمز ارزها را تسهیل کرد.
شروع به کار یاکوونکو
بعد از فارغالتحصیلی وقت ورود یاکوونکو به بازار کار بود و او توانست در شرکت کوالکام (Qualcomm) که این روزها بسیار هم مطرح است و در حوزه تولید تجهیزات مخابراتی و نیمرساناها فعالیت میکند، صاحب یک شغل شود. کوالکام در آن زمان یک مقصد فوقالعاده برای یاکوونکو بود، چرا که او میتوانست در حوزه تکنولوژیهای پیشرو مثل ارتباطات بیسیم، شبکه و سختافزار کار کند. به طور دقیقتر، کار او در کوالکام این بود که سیستمهای موجود را بهینهسازی کند و عملکرد شبکه را بهبود ببخشد.
در دوران حضور در کوالکام بود که آناتولی یاکوونکو فرصت کار با سیستمهای بسیار پیشرفته و شبکههای توزیع را پیدا کرد و این در واقع باعث ایجاد جرقهای درون او شد تا به حوزه بلاکچین هم علاقه خود را نشان دهد. او به عنوان یک مهندس به فعالیت مشغول بود و متعاقبا تبدیل به یک مهندس ارشد شد و در طی سالهای حضور در کوالکام، در تلاش بود تا کارایی شبکههای موبایل را به شکلی نرمافزاری بهبود ببخشد. در آن زمان تکنولوژی بلاکچین و شبکههای غیرمتمرکز به سرعت در حال رشد بود و تجربه بالای یاکوونکو در زمینه سیستمهای توزیع باعث شد که بتواند به پتانسیل این حیطه پی ببرد.
یاکوونکو و سولانا
در سال ۲۰۱۷، یاکوونکو با سودای ورود به دنیای بلاکچین از کار خود در کوالکام استعفا داد. در آن زمان علاقه او به مانند بسیاری از افراد دیگر به حوزه رمز ارز زیاد شده بود و دو ارز تاثیرگذار در این زمینه هم بیت کوین و اتریوم بودند که در آن زمان بیشترین محبوبیت را در بازار داشتند. با این حال، آناتولی متوجه نواقصی در این سیستمها شد که بیشتر هم به بحث مقیاسپذیری و سرعت مربوط میشد. اتریوم، علی رغم داشتن عملکرد خوب قرارداد هوشمند، کارمزد بالایی داشت و بیت کوین هم اگرچه یک رمز ارز باارزش به حساب میآید، اما مشکلات خاص خود را در زمینه مقیاسپذیری داشت. در واقع، از دید خالق سولانا هر دوی این شبکهها مشکلات خود را در زمینه انجام تراکنشهای غیرمتمرکز در مقیاس بالا داشت.
دانش بالای یاکوونکو در این حوزه باعث شد تا او به این نتیجه برسد که اگر بلاکچین میخواهد به حداکثر پتانسیل خود برسد، باید مقیاسپذیری و سرعت خود را افزایش دهد و از طرفی، هزینه کمتری هم برای استفادهکنندگان بتراشد. اینها باعث ایجاد یک شور وصفناپذیر در یاکوونکو شد تا او به سراغ طراحی پروتکل بلاکچین جدیدی برود که این مشکلات را حل میکند و سطح بالایی از امنیت را نیز در اختیار مخاطبان قرار میدهد.
راه حل یاکوونکو سولانا نام داشت. سولانا یک پلتفرم بلاکچین با توانایی پردازش هزاران تراکنش در ثانیه (TPS) بود که یاکوونکو با همکار خود یعنی گرگ فیتزجرالد آن را در سال ۲۰۱۷ توسعه داد تا یک پروتکل متن باز برای ارائه تراکنشهای سریع، کمهزینه و مقیاسپذیر باشد. آنها در پی این بودند که یک شبکه بلاکچین ایجاد شود میتواند بدون به خطر انداختن امنیت یا غیرتمرکز بودن، قادر به پردازش تراکنشهای فراوان باشد. سولانا در کنار تمامی قابلیتهای خود، در ابتدا با هدف مقیاسپذیری بالا ساخته شده است. به طور مثال، اگر اتریوم میتواند ۳۰ تراکنش را در ثانیه پردازش کند، توان پردازشی سولانا بسیار بیشتر است و این مسئله آن را تبدیل به یک انتخاب ایدهآل برای افراد فعال در بخش غیرمتمرکز بازار میکند.
مسیر پر فراز و نشیب سولانا و یاکوونکو
مسیری که سولانا از ابتدا تا عرضه مین نت در سال ۲۰۲۰ طی کرد هم بسیار جالب توجه است. پروژه سولانا به صورت کلی با چالشهای فراوانی روبرو بود که البته خیلی از آنها برای پروژههای دیگر دنیای تکنولوژی هم پیش آمده. مثلا، سولانا هم نیاز به جذب سرمایه داشت، یک اجتماع قوی از توسعهدهندگان را میطلبید و انواع و اقسام مشکلات فنی هم بر سر راه یاکوونکو سبز شد. با این حال عرضه مین نت سولانا در سال ۲۰۲۰ نقطه عطفی در این پروژه بود.
در این زمان بود که قدرت رهبری یاکوونکو بیش از هر زمان دیگری خود را نشان داد و او توانست از برخی شرکتهای معتبر، برای پروژه سولانا جذب سرمایه کند. او یک تیم بسیار قدرتمند را نیز برای این پروژه گرد هم آورده بود که نقش مهمی در تشکیل سولانا داشتند. سولانا فاندیشن نیز به عنوان سازمانی که توسعه بلاکچین سولانا را پشتیبانی میکند، تاسیس شد تا به توسعه هرچه سریعتر و البته معرفی هر چه بیشتر سیستمهای غیرمتمرکز کمک کند.
موفقیت اما زیاد از یاکوونکو دور نبود و در سال ۲۰۲۱ توکن SOL که مخصوص به سولانا است عرضه شد و از اینجا به بعد، اتفاقات خوبی در راه بود. موج جدیدی از کاربران و سرمایهگذاران به سراغ سولانا آمدند چرا که به دنبال یک جایگزین سریعتر و ارزانتر نسبت به اتریوم میگشتند. یکی از قابلیتهای اصلی سولانا توانایی پردازش تراکنشهای بسیار پرتعداد به شکلی بسیار سریع و با هزینه بسیار کم بود. به همین خاطر، خیلی زود سولانا جایگاه خود را میان پلتفرمهای قرارداد هوشمند حوزه بلاکچین تثبیت کرد و به نوعی مدارج موفقیت را خیلی زود طی کرد.
البته، همیشه موفقیت با خود زحمت هم به همراه میآورد و بروز یک سری چالش در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ برای پروژه سولانا هم گواهی بر این موضوع است. در این مدت چندین بار سولانا نیاز به تعمیر پیدا کرد و از دسترس خارج شد. با این حال، باز هم انرژی بالای یاکوونکو و تیم او و تلاش خستگیناپذیر آنها باعث شد که سولانا بتواند باز هم در دسترس قرار بگیرد و به نوعی، زیاد در کار کاربران خود اختلال ایجاد نکند. دیدگاه رو به جلو و توسعهمحور یاکوونکو باعث شده تا تیم توسعه سولانا با بهرهگیری از نظرات افراد حاضر در اجتماع این پلتفرم، همواره در تلاش برای بهبود خدمات و قابلیتهای خود باشد.
دیدگاه پیشروی یاکوونکو
یاکوونکو دیدگاهی مترقی دارد و هدفی که برای سولانا و بلاکچین دارد، بر هیچکس پوشیده نیست: خالق سولانا بارها در مصاحبههای خود تاکید کرده که مقیاسپذیری برای توسعه کاربردهای غیرمتمرکز که در زندگی روزمره کاربرد دارند ضروری است. دیدگاه پیشروی یاکوونکو باعث شده تا او به فرای دنیای رمز ارزها نگاه کند و اعتقاد داشته باشد که صنایع مختلف و حتی اقتصاد و زنجیره تامین هم میتوانند با بلاکچین متحول شوند. او یکی از طرفداران بزرگ تمرکززدایی است و معتقد است که به این ترتیب میتوان ضمن مقابله با سانسور و اطمینان حاصل کردن از امنیت، به توسعه پایدار نیز رسید.
جمعبندی
اگر شما هم سری به لیست قیمت ارز دیجیتال زده باشید و به خرید سولانا که این روزها بسیار محبوب است فکر کرده باشید، احتمالا این سوال که خالق سولانا کیست به ذهنتان خطور کرده است. آناتولی یاکوونکو که در شوروی سابق متولد شده، بنیانگذار سولانا است و کار خود را از شرکت ارتباطی کوالکام شروع کرده و با دانش فراوان در این حوزه، وارد دنیای بلاکچین شده است. او به خاطر توسعه سولانا از کار خود در کوالکام استعفا داد و پس از طی کردن فراز و نشیبهای بسیار، توانست سولانا را طراحی و عرضه کند، پلتفرمی که حالا طرفداران فراوانی دارد.