بازار جهانی چیست؟ مقایسه بازار جهانی با بازار داخلی

بازارهای جهانی که این روزها صحبت از آن زیاد می‌شود دقیقا چیست؟ از همه مهم‌تر آیا مشابه این بازارهای خارجی در ایران داریم؟ و اگر بازارهای داخلی مشابه داریم تفاوت آن‌ها با بازارهای خارجی در چیست؟ در ادامه بیایید انواع بازارهای خارجی را بررسی کنیم و سپس مقایسه‌ای با بازارهای داخلی داشته باشیم.

بازار سهام (Stock Marcet)

بازار سهام یک نوع بورس جهانی محسوب می شود، در بازار سهام معامله گران با سرمایه گذاری و خرید سهم از یک مجموعه یا شرکت در سود و زیان حاصل از فعالیت آن بنگاه شریک می شوند. نمونه این بازار بورس اوراق بهادر تهران و سهام شرکت های داخل آن می باشد.

بازار کالا ها (Commodity)

بازار کالا هم جز بورس جهانی می باشد و شامل بورس هایی است که قیمت تبادلات کالا به صورت جهانی بر اساس عرضه و تقاضا ارزش گذاری می شود. بورس کالا به سه دسته عمده تقسیم می شوند:

  1. طلا، نقره، سیمان، فلزات و غیره: Hard
  2. قهوه، اقلام خوراکی و غیره: Soft
  3. نفت، گاز، برق، ذغال سنگ و غیره: Energy

بازار اوراق بهادار (Bond Market)

بازار اوراق بهادار به این صورت است که دولت برای مشارکت مردم و جذب سرمایه های آنها برای طرح های سود آور آنها را جذب می کند، به عنوان مثال: اوراق مشارکت وزارت خانه ها در ایران

4. بازار تبادلات ارزی _ بازار فارکس (Foregin Exchange)

بازار تبادلات ارزی فارکس مانند بورس های ذکر شده، ارزش پول های کشور ها بر اساس عرضه و تقاضا در مقابل سایر ارز ها سنجیده میشه، مانند: نرخ برابری و یورو به دلار

بازار جهانی چیست؟

در ادامه این مطلب به مقایسه بازار جهانی با داخلی می پردازیم. اما پیش از آن، کمی دقیق تر راجب بازار فارکس توضیح می دهیم.

فارکس چیست؟

بازار فارکس به معنی بازار تبادل ارزهای خارجی و بزرگترین بازار مالی دنیاست. که بسیاری از معامله گران به دلیل حجم بالای پول در گردش و نقد شوندگی سریع، ساعات معاملات بالا و امکان استفاده از اهرم معاملاتی بالا (high leverage) جذب آن می شوند.

بازار ارز هنگامی شکل می گیرد که دو ارز به صورت مساوی با یکدیگر مورد معامله قرار گیرند. در بازار جهانی، ارز های مختلفی چون دلار آمریکا، یورو، پوند، ین و ….. توسط موسسات مالی بزرگ، بانک ها، تجار، شرکت های بیمه و ملیتی، شرکت های صادرات و واردات، سفته باز ها و اشخاص حقیقی مورد معامله قرار گیرند.

فعالیت در فارکس نیاز به مهارت و اطلاعات بالایی دارد و با توجه به ریسک و نوسانات بالا، فقط مناسب افرادی است که آموزش های حرفه ای دیده اند و منابع خوبی داشته باشند. در ایران فعالیت در فارکس غیر قانونی است، این بازار مکان فیزیکی مشخصی ندارد و بانک ها، معاملات فارکس، خارج از بورس (OTC) یعنیOver the counter است. اما مراکز اصلی تجارت ارز به ترتیب در لندن، نیویورک و توکیو قرار دارد و بانک ها از سراسر جهان در این معاملات شرکت می کنند.

بازار جهانی چیست؟

مقایسه بورس تهران و فارکس

1. استراتژی سرمایه گذاری:

مهمترین عامل بین انتخاب بورس و فارکس، میزان ریسکی است که می توان تحمل کرد. برای مثال:سرمایه گذاران بلند مدت به احتمال قوی بورس را گزینه مناسب تری برای سرمایه گذاری می دانند. در حالی که معامله گران کوتاه مدت و نوسان گیران به بازاری علاقه دارند که نوسانات قیمت در آن بیشتر باشد.

منظور از نوسانات قیمتی بالا و پایین شدن قیمت ها در کوتاه مدت است، معامله گران و نوسان گیران از بالا و پایین شدن قیمت ها در زمان کوتاه برای کسب سود استفاده می کنند. سرمایه گذاران با موقعیتی که ریسک کمتری دارد و نوسانات آن آرام است راحت تر اند.

به همی دلیل نوسان گیران و افرادی که به بازار هایی با سرعت بالا علاقه مند هستند به سمت بازار جهانی فارکس جذب می شوند. و اما سرمایه گذارانی که به استراتژی خرید و نگهداریی اعتقاد دارند، بورس را انتخاب می کنند.

2. اهرم:

اهرم یکی دیگر از ملاحظات است، در بورس هیچ اهرمی برای معاملات در نظر گرفته نشده است و شما به همان میزانی که سرمایه دارید میتوانید سهام بخرید. در معاملات فارکس اهرم معاملاتی قابل ملاحظه ای وجود دارد.

مثلا فرض کنید سرمایه شما 1000$ است. کارگزاران فارکس معمولا ضرایب اهرمی 1:100 یا 1:200 ارائه می کنند. پس با فرض این که بروکر شما ضریب اهرمی 1:100 به حساب شما اختصاص می دهد، شما قادر خواهید بود تا سقف 100.000$ به خرید و فروش زوج ارز های قابل معامله بپردازید.

3. ساعات معاملات:

ساعات باز بودن بورس بازار جهانی سهام محدود است در بورس تهران از 9 صبح تا 12:30 روز های شنبه تا چهارشنبه معامله صورت می گیرد. اما در فارکس منحصر به فرد است زیرا در تمام 24 ساعت شبانه روز باز است. ساختار غیر متمرکز بازار جهانی فارکس پویایی خاص به بازار داده است که از روز دو شنبه تا جمعه 24 ساعت شبانه روز امکان تبادلات ارز وجود دارد.

4. بازار دو جهته:

بازار جهانی فارکس بر خلاف بورس تهران بازار دو جهته داد. یعنی هر جفت ارزی به غیر از قابلیت خرید، قابلیت فروش نیز دارد. به عنوان مثال، اگر پس از ورود به بازار نرخ ارز USCCAD ترقی کرده و به بالاتر از نقطه ورود شما برسد شما به همان مقدار سود و همچنین اگر نرخ به پایین تر از نقطه ورود سقوط کند شما ضرر می کنید.

5. مالکیت:

در بازار جهانی فارکس خرید و یا فروش هر جفت ارز به معنی تصاحب آن در زمان مورد نظر می باشد و جنس واقعی جابجا نمی شود. یعنی موقع خرید یا فروش هر ابزار مالی، شما فقط با شرط بسته شدن معامله صاحب مجازی آن ابزار مالی هستید. اما در بورس شما با خرید بخشی از مالکیت و سودآوری آن شرکت را به صورت قانونی از آن خود می کنید. و حتی اگر میزان سهام به حدی باشد که جز سهامداران عمده شرکت باشید. می توانید در تصمیم گیری های اساسی شرکت کنید.

Rate this post

مهدی ریاحی
مهدی ریاحی

عاشق دنیای صفر و یک و در حال تست باکس...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *