فهرست مطالب
Toggleبازار ارزهای دیجیتال در سالهای اخیر به صورت جهانی در دسترس همه کاربران قرار گرفته و دارای محدودیت جغرافیایی خاصی نمیباشد. همچنین به دلیل ماهیت این بازار و کنترل نشدن آن توسط شخص و یا دولتی خاص، محبوبیت آن بین کاربران دوچندان شده است. اما به دلایل مختلف، این بازار در برخی از کشورهای دنیا مانند نپال، الجزایر، بولیوی، افغانستان، اکوادور، مراکش و چین ممنوع است و طبق قوانین این کشورها، فعالیت در این بازار جرم محسوب میشود. اما در کشور ایران کاربران میتوانند در صرافیهای بدون تحریم که همان صرافیهای ایرانی هستند، به راحتی فعالیت کرده و اقدام به نگهداری و خرید و فروش ارزهای دیجیتال کنند؛ اما از ارزهای دیجیتال برای پرداخت استفاده نشده و بانکهای ایرانی این روش پرداخت را قبول نمیکنند.
کشورهایی که ارز دیجیتال در آن ها ممنوع است
چندین کشور در سراسر دنیا اقدام به ممنوع کردن هرگونه فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال کرده و برخی از کشورها نیز فعالیت در این بازار را برای شهروندان خود محدود کردهاند. برای مثال، کشورهای آرژانتین، کلمبیا و تایوان اجازه نگهداری و ذخیره ارزهای دیجیتال را به شهروندان خود داده، اما در این کشورها از ارز دیجیتال برای پرداخت استفاده نمی شود و دولت اجازه این استفاده را به کاربران نمیدهد.
بازار ارزهای دیجیتال علاوه بر محدود شدن در برخی کشورها، توسط تعدادی از کشورها به صورت کامل ممنوع اعلام شده و شهروندان این کشورها حق فعالیت در آن را ندارند. از مهمترین این کشورها، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
نپال
کشور نپال از جمله کشورهایی بوده که هرگونه فعالیت و خرید و فروش ارزهای دیجیتال را بیش از ۷ سال ممنوع اعلام کرده است. این کشور در سال ۲۰۱۷ پس از اطلاعیه بانک مرکزی خود مبنی بر ممنوعیت هرگونه معامله با ارزهای دیجیتال، این ارزها و فعالیت شهروندان خود در بازار کریپتو را ممنوع کرده است.
الجزایر
کشور الجزایر یکی دیگر از کشورهای دارای ممنوعیت ارزهای دیجیتال به شمار میرود که این ممنوعیت در سال ۲۰۱۸ آغاز شده است. دلیل این ممنوعیت، بیانیه دولت این کشور بوده که در آن به استفاده مستقیم از ارزهای دیجیتال برای فعالیتهای مجرمانه و پولشویی اشاره شده که ممکن است به این کشور و شهروندان آن آسیب بزند.
بولیوی
کشور بولیوی از اولین کشورهای ممنوع کننده ارزهای دیجیتال برای شهروندان خود بوده و قانون ممنوعیت استفاده از این ارزها در بولیوی در سال ۲۰۱۴ تصویب شده است. طبق بیانیه دولت این کشور، این ارزها به دلیل نبود محافظت و امنیت مناسب برای کاربران و نیز استفاده به عنوان ارز پرداختی در پولشوییها و فعالیتهای مجرمانه، ممنوع شده و شهروندان بولیوی حق استفاده از آنها را ندارند.
همچنین در سال ۲۰۲۲ بانک مرکزی کشور بولیوی تمامی فعالیتهای مربوط به بازار کریپتو از جمله خرید و فروش، استخراج و تراکنشهای مربوط به ارزهای دیجیتال را ممنوع اعلام کرده است. طبق گفته مسئولان این بانک، این ممنوعیت جهت افزایش امنیت کاربران، کاهش ریسک کاربران در فعالیتهای اقتصادی و نیز کاهش ریسک ضررهای اقتصادی برای کشور تصویب شده است.
افغانستان
کشور افغانستان در چند سال اخیر و با ظهور طالبان در این کشور، ارزهای دیجیتال را ممنوع اعلام کرده است. مسئولان این کشور فعالیت و جابجایی پول با استفاده از ارزهای دیجیتال و تمامی فعالیتهای مربوط به آنها را در آگوست ۲۰۲۲ ممنوع کرده است.
اکوادور
از دیگر کشورهایی که بیش از ۱۰ سال است ممنوعیت برای ارزهای دیجیتال دارد، کشور اکوادور است که ممنوعیت این ارزها را در سال ۲۰۱۴ تصویب کرده است. اکوادور از اولین کشورهایی به شمار می رود که CBDC یا همان Electronic Money System را معرفی کرده و به دلیل نبود نیاز به ارزهای دیجیتال، فعالیت شهروندان در بازار این ارزها و نگهداری آنها را ممنوع کرده است.
مراکش
کشور مراکش از دیگر کشورهای ممنوع کننده ارز دیجیتال به شمار میرود. این کشور در سال ۲۰۱۷ اقدام به ممنوعیت ارزهای دیجیتال و بازار کریپتو کرده و دلیل آن نیز بیانیه بانک مرکزی و دولت این کشور مبنی بر ممنوعیت ارزهای دیجیتال است. در این کشور فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال جرم به شمار رفته و شهروندان فعال در بازار کریپتو مجازات میشوند.
چین
کشور چین همواره رابطه پیچیدهای با ارزهای دیجیتال و بازار آن داشته که اصلیترین آن، رقابت چین در عرصه جهانی با دیگر کشورهای مطرح دنیا به شمار میرود. این کشور در سال ۲۰۱۸ به عنوان فعالترین کشور در زمینه استخراج ارزهای دیجیتال به شمار میرفت و دارای بیش از ۷۵ درصد ماینر بیتکوین در تمامی دنیا بود.
با این حال، دولت چین در سال ۲۰۱۹ پلتفرمهای مربوط به بازار کریپتو را برای شهروندان خود ممنوع اعلام کرد. با توجه به جمعیت بالای چین و کاربران زیادی که اهل این کشور هستند و در بازار فعالیت دارند، این ممنوعیتها تأثیر مستقیمی روی حرکات و روند بازار از جمله قیمت بیت کوین و دیگر توکنها داشته است.
در سال ۲۰۲۱ نیز محدودیتهای دولت این کشور روی ارزهای دیجیتال و ممنوعیت آنها بیشتر شده و در نهایت منجر به ممنوعیت استخراج ارزهای دیجیتال در کشور چین شد. در اواخر سال ۲۰۲۱ و به علت تشدید ممنوعیتها از سوی دولت، چین قدرت خود را در عرصه ماینرها از دست داده است.
دلیل اصلی ممنوعیت ارزهای دیجیتال در کشور چین به گفته دولت این کشور، خطر استفاده از آن برای فعالیتهای مجرمانه و پولشویی است که امنیت این کشور و شهروندان آن را نیز به خطر میاندازد. همچنین طبق عقیده دولت چین، ارزهای دیجیتال ثبات اقتصادی نداشته و باعث از بین رفتن ثبات اقتصادی کشور میشوند.
از دیگر دلایل این محدودیتها نیز پول الکترونیکی این کشور بوده که با نام e-yuan شناخته شده و به صورت گسترده مورد مقبولیت شهروندان این کشور قرار گرفته است. اما با توجه به روند رشد روزانه ارزهای دیجیتال و بازار آنها، میتوان انتظار کاهش و یا برداشته شدن این محدودیتها را از سمت دولت چین داشت.
سخن پایانی
کاربران ایرانی میتوانند به راحتی و با استفاده از پلتفرمهای صرافی ارز دیجیتال ایرانی، بدون محدودیت اقدام به فعالیت در این بازار کنند. اما کشورهای دیگری در دنیا وجود دارند که به دلیل خطر استفاده از ارزهای دیجیتال برای فعالیتهای مجرمانه و پولشویی، استفاده از آن را برای شهروندان خود ممنوع اعلام کرده اند. از جمله این کشورها نپال، الجزایر، بولیوی، افغانستان، اکوادور، مراکش و چین می باشند که معامله ارزهای دیجیتال در آن ها ممنوع می باشد.