فهرست مطالب
Toggleاستیکینگ سولانا در دنیای ارزهای دیجیتال یکی از بهترین روشها برای کسب درآمد غیرفعال است. سولانا به دلیل سرعت بالا و کارمزدهای پایین، به یکی از محبوبترین بلاکچینها برای سرمایهگذاران و توسعهدهندگان تبدیل شده است. استیکینگ به شما امکان میدهد که با قفل کردن داراییهای خود در شبکه، به امنیت و عملکرد بهتر آن کمک کرده و در عوض، پاداشهایی دریافت نمایید.
این روش نه تنها موجب افزایش دارایی شما در طی زمان میشود، بلکه سودی پایدار را بدون نیاز به ترید یا فعالیت روزانه به همراه دارد. در این مطلب به روشها و مراحل استیکینگ در سولانا اشاره شده است.
استیکینگ سولانا چیست؟
استیکینگ سولانا (Solana Staking) فرآیندی است که در آن کاربران توکنهای SOL خود را در شبکه قفل میکنند تا به امنیت و عملکرد بلاکچین سولانا کمک کنند و در ازای آن پاداش دریافت کنند. این کار از طریق اعتبارسنجها (Validators) انجام میشود که تراکنشهای شبکه را تأیید و پردازش میکنند.
استیکینگ سولانا فرصت کسب درآمد به صورت غیرفعال را به سرمایهگذاران میدهد؛ شما با استیک کردن توکنها میتوانید برای کمک به ایمنسازی شبکه و اعتبارسنجی تراکنشها اقدام کرده و در ازای آن، پاداش خوبی را دریافت نمایید.
روشهای استیکینگ سولانا
به طور کلی دو راه اصلی برای استیک سولانا وجود دارد که تقریبا مشابه هم هستند. شما میتوانید از راه انتخاب یک اعتبارسنجی، سولانا را استیک کنید، یا این که از طریق استخرهای استیکینگ برای این کار اقدام نمایید.
1- استیک سولانا از طریق کیف پول
برای استیکینگ سولانا از راه انتخاب یک اعتبارسنج، باید این مراحل را دنبال کنید:
- ابتدا کیف پولی را انتخاب کنید که از استیک سولانا پشتیبانی میکند. تراست ولت یکی از بهترین گزینهها برای انجام این کار است. سپس ولت خود را با توکنهای SOL شارژ کنید. مقداری از این توکنها را برای استیک انتخاب کرده و یک اعتبارسنج را برگزینید.
- در مرحله بعد از راهنمای استیکینگ سولانا، توکنهای خود را به اعتبارسنج خود واگذار یا اصطلاحاً Delegate کنید. استیک سولانا یک چارچوب زمانی شامل Staking و Unstaking را شامل میشود. در پایان هر دوره نیز پاداشهایی برای شما مشخص میشود.
2- استیک سولانا از راه استخر استیکینگ
استیکینگ سولانا از راه یک استخر نیز فرآیندی نسبتا مشابه دارد. تنها تفاوت میان این دو این است که به جای اعتبارسنجی مستقیم، باید در یک استخر استیکینگ شرکت کنید. استخر در بسیاری از مواقع براساس معیارهای خودش، یک اعتبارسنجی را انجام میدهد.
برخی استخرها از الگوریتمهایی برای خودکارسازی این فرآیند با هدف سوددهی بالاتر یا تمرکز زدایی بهتر استفاده میکنند. مثلا Marinade در بین بزرگترین استخرهای استیک SOL، دسترسی به بیشتر از 440 اعتبارسنج را در دستور کار قرار داده است. بر همین اساس، 2 درصد کارمزد از پاداشهای استخر را در هر دوره کسر میکند. توکنهایی که استیک میشوند، تا اتمام دوره قابل استفاده یا معامله نخواهند بود. برای معامله نیز باید آنها را از حالت استیک خارج کرده تا امکان جابجایی را داشته باشید.
مزایای استیکینگ سولانا
- دریافت درآمد غیرفعال از طریق پاداشهای شبکه
- کمک به امنیت و پایداری شبکه
- عدم نیاز به اجرای یک نود کامل برای کسب درآمد
- امکان برداشت توکنها پس از دوره عدم قفل (Deactivation Period)
معایب استیکینگ سولانا
- دوره عدم قفل شدن (Cooldown Period) که معمولاً ۲-۳ روز طول میکشد.
- ریسک انتخاب ولیدیتور نامعتبر که ممکن است باعث کاهش سود شود.
- کارمزدهای برداشت و تراکنش بسته به ولیدیتور متفاوت است.
سود استیکینگ سولانا چه قدر است؟
استیکینگ سولانا نرخ بهره مشخصی ندارد و این مقدار میتواند براساس شرایط شبکه متفاوت باشد. شما میتوانید انتظار درصد بازده سالانه یعنی حدود 6 درصد را داشته باشید. طبق آمار و ارقام، این پاداش تا سال گذشته حدود 6.35 درصد بود و در حال حاضر به 5.13 کاهش یافته است. همچنین نوع اعتبارسنج نیز در سود نهایی اثرگذار است. سایر عوامل اثرگذار عبارتند از:
- پاداشهای سولانا براساس مبلغی که استیک میکنید.
- مدت زمان برای انجام این کار
- نرخ پاداشها براساس این که آیا توکنهای خود را واگذار یا اعتبارسنجی را اجرا میکنید.
حداقل مقدار استیکینگ سولانا چقدر است؟
حداقل مقدار برای استیک SOL تعیین نشده است. با این وجود، شاید برخی از پلتفرمها حداقلی را برای آن معین کنند که مقدار آن اکثرا معقول است. به عنوان نمونه، Exodus به 0.01 سولانا برای شروع نیاز دارد؛ که مقدار چندان زیادی نخواهد بود.
معرفی بهترین اعتبارسنجها برای استیکینگ سولانا
اعتبارسنجهای مختلفی برای استیک کردن توکنهای سولانا جهت کسب پاداش وجود دارند. این موارد شامل صرافیهای متمرکز مانند FTX، Binance، Huobi و همچنین ارائه دهندگان خدمات استیکینگ غیرمتمرکز مانند Stakefish هستند. اگر عواملی مانند بالاترین میزان سود، بالاترین امنیت و بیشترین مقدار نقدینگی را در نظر داشته باشید، بهترین موارد شامل Binance، FTX و Lido هستند.
بهترین کیف پولها برای استیکینگ SOL
-
Phantom (رایجترین کیف پول سولانا)
-
Solflare (دارای امکانات امنیتی بالا)
-
Ledger (برای امنیت سختافزاری)
-
Trust Wallet (پشتیبانی از چندین بلاکچین)
با وجود این که ولتهایی مانند فانتوم، اسلوپ اتومیک و اگزودوس موارد مناسبی برای استیکینگ سولانا هستند، اما تراست ولت را باید بهترین گزینه دانست.
آموزش استیکینگ سولانا در تراست ولت
مراحل گام به گام انجام این کار در کیف پول تراست در ادامه آورده شده است:
- ابتدا روی دکمه Stake در برنامه تراست ولت بزنید تا منوی استیکینگ باز شود.
- حال ارز سولانا را انتخاب کرده و روی گزینه استیک بزنید.
- اکنون باید یک اعتبارسنج انتخاب کنید. برای مشاهده لیست اعتبارسنجهای فعال، روی فلش ضربه بزنید. یک اعتبارسنج به صورت تصادفی به شما معرفی میشود، اما بهتر است از قبل تحقیقاتی در این زمینه داشته باشید. روی گزینه Validator کلیک کرده و Node دلخواهتان را انتخاب کنید. پورسانت استیک ممکن است از 0 تا 100 درصد با توجه به نوع اعتبارسنج تغییر کند.
- حال از لیست باز شده، اعتبارسنج مد نظرتان را انتخاب کنید. مقدار توکنهای سولانا را وارد نمایید. پیشنهاد میشود همیشه مقداری توکن برای هزینههای این کار را کنار بگذارید. مثلا حداقل 05 واحد سولانا را در کیف خود نگه دارید تا هزینه تراکنشها را پرداخت کنید.
- در ادامه روی Next کلیک کنید. تراکنش را بررسی کرده و سپس گزینه تایید را انتخاب نمایید.
جمعبندی
استیکینگ سولانا روشی کارآمد و کم ریسک برای کسب درآمد غیرفعال از داراییهای دیجیتال است. با سپردهگذاریهای توکن SOL، هم در افزایش امنیت و کارایی شبکه نقش دارید و هم پاداش دریافت میکنید. از مزایای این روش میتوان کارمزدهای پایین، سرعت بالای پردازش، تراکنشها و امکان کسب درآمد بدون نیاز به ترید روزانه را نام برد. با مدیریت هوشمندانه داراییها، میتوانید بیشتری سود استیکینگ را از آن خود کنید.